Valko-Venäjä

Kuvia Valko-Venäjältä

Valko-Venäjä on Euroopan keskipiste

Tietoa Valko-Venäjästä seuran kautta

Lentäen Minskiin tunnissa

Tietoa Valko-Venäjästä löydät tältä sivustolta ainakin jonkin verran. Mitä et löydä, sitä et tarvitse, tai sitten voit etsiä lisätietoa jostain muualta. Valko-Venäjä on Suomi-Valko-Venäjä-Seuran matkojen kohteena. Mikä onkaan parempi matkakohde sillä Valko-Venäjä on keskellä Eurooppaa! Legendan mukaan Euroopan keskipiste sijaitsee Polotskin kaupungissa, siellä on asiaan liittyvä havainnollinen muistomerkki. Euroopan keskipisteitä on muuallakin, joten tämä lienee yhtä oikeassa kuin muutkin. Valko-Venäjä on lähellä Suomea, linnuntietä vain noin 800 km päässä. Lentäen matka taittuu Helsingistä Minskiin noin tunnissa, ja bussilla Tallinnasta yön yli Vilnan kautta ollaan jo aamupäivällä perillä. Junallakin pääsee esimerkiksi Vilnasta Minskiin. Valko-Venäjän rajanaapureita ovat Venäjä, Ukraina, Puola, Liettua ja Latvia. Mahdollisuuksia on siis monia kiertomatkalle vaikkapa omalla autolla.

Katso video: Viisi Valko-Venäjän tärkeintä nähtävyyttä

Valko-Venäjä

Minsk on ihastuttava ja turvallinen kaupunki turistille

Paikalliset ihmiset lienevät kiinnostavin tutustumiskohde

Valko-Venäjän pääkaupunki on Minsk. Ei mikään pikkukaupunki, sillä asukkaita on melkein kaksi miljoonaa. Valko-Venäjällä asukkaita on noin 10 miljoonaa eli enemmän kuin Baltian maissa yhteensä. Minskissä ihminen viihtyy, sillä kaupunki on suorastaan suunniteltu turistia varten. Erityisesti tämä näkyy siinä, ettei turisteja juurikaan näy missään, tai he ovat joistakin mainituista rajanaapurimaista, jolloin turistin ja paikallisen asukkaan erottaminen voi olla tottumattomalle vaikeaa. Valko-Venäjällä ja Minskissä on jonkin verran esimerkiksi kiinalaisia, ja joskus jopa suomalaisia, joten kansainvälisyyttä löytyy pienin annoksin.

Shoppailu vie monen turistin sydämen, mutta ei rahoja

Tavarataloissa paljon hyvää tavaraa ja halvat hinnat

Minskissä keskeisiä nähtävyyksiä ja kohteita ovat tavaratalot (esimerkiksi Gum, Tsum, Nemiga, Stolitsa), museot, metro, ooppera/baletti, sirkus, legendaarinen Pystybaari, kansalliskirjasto, puistot, Kyynelten saari (Afganistanin sodan muistomerkki), sotamuseo (hyi, sota on ikävä asia), pintadiskot (jos olet perinteinen juppi, tai lahkeesi lepattavat muuten vain) ja niin edelleen.

Vieraile Marc Chagallin
kotikonnuilla Vitebskissä

Minskin ohessa kannatta käydä esimerkiksi: Vitebskissä, joka on taidemaalari Marc Chagallin syntymäkaupunki, Mogilevissa on aitoa meininkiä, Gomelissa on 600 000 asukasta, hienot puistot, metsissä on Tsernobylin laskeumaa, Brestissä on rajakaupungin rujoakin romantiikkaa, se on hieno sotamuistomerkkialue, Grodno on puolalaisvaikutteinen paikka, sekä tietysti vaikkapa kansallispuistoissa.

Katso videot: 

Marc Chagallin syntymäkaupunki Vitebsk

Tavaratalo Gum Minskissä

Musiikin alakulttuuria ja yläkulttuuria tarjolla valinnan mukaan

Hipeille ja undergroundhyypiöille on omat luolansa

Oletko rock-kukko tai muuten vain erityisen undergroundhenkinen tapaus? Silloin Minsk on oikea paikka! Minskistä löytää oikean ja aidon underground-tunnelman muualtakin kuin metrosta. Alakulttuuria harjoitetaan musiikin muodossa asiaan liittyvillä klubeilla ja vastaavilla.

Minskistä löytyvät myös leijonat ja norsut

Perinteinen sirkuskokemus on vertaansa vailla

Minskin sirkus on oma lukunsa. Olitpa Minskissä talvella tai kesällä – suuntaat ilomielin sirkukseen. Kyseessä on perinteinen, kiinteässä paikassa toimiva sirkus eläimineen, monipuolisine ohjelmineen, ulkomaisine vieraineen. 

Liput ostat helposti netistä tai sitten paikan päältä sirkuksen vieressä olevasta myyntipisteestä. Sirkuksessa on saanut valokuvata varsin vapaasti, jopa ensimmäisestä tuolirivistä, tai sitten eivät vain ole kehdanneet ulkomaalaisia vieraita tästä kieltää. Esitykset ovat taidokkaita, joskus leijonat näyttävän vähän väsyneiltä, mutta kokemus on perinteinen.

Valko_Venäjä_jääkiekko

Charmantti tavaratalo on matkailijoiden ykköskohde

Smuutia ja jokin erikoiskahvin kaltainen

Tavarataloja täytyy kehua vielä erikseen. GUM on ykköskohde tavaratalojen osalta. Sen perinteinen charmi on pettämätön, tavaratarjonta varsin riittävä, ja GUMissä on paras kahvila, sijainti toisessa kerroksessa. Kahvilan vieressä on tualetti, eli palvelut kohtaavat käyttäjän. Kahvilassa voi nauttia juoman, jos toisenkin, tai tyytyä latteen. Kyseessä on kuitenkin perinteinen kahvila perinteisine kaviaarileipineen etc. Joten älä odota The Lattea, vaan ehkä jotakin sitä muistuttavaa. Mutta täydet 10 pistettä tälle paikalle. 

Seuraavana voi mainita TSUM-tavaratalon, joka on tarjontansa puolesta on gumimainen, mutta kuitenkaan ei liian samanlainen. Tsumistakin löytyy kahvila hiukomiseen. Ehdottomasti käynnin arvoinen paikka kaikkinensa

Korkeatasoista kulttuuriantia oopperassa ja baletissa

Avoimen suopea matkailumieli kohtaa hengenheimolaiset

Minskissä voi harrastaa monipuolisesti kulttuuria. Ooppera ja baletti ovat korkeatasoisia. Näiden esittämiseen tarkoitettu rakennus on hieno. Väliajalla voi nauttia edullisista tarjoiluista, ja jos lipsahtaa päälle kahden promillen, niin ei se mitään. Eli votkaa tilatessa kannattaa reilusti sanoa “stoo gram”, jolloin saa sana gramman annoksen, jonka avulla jaksaa seurata toisenkin näytöksen! Eihän Valko-Venäjälle ole tietenkään tultu juopottelemaan, mutta pieni napanteri silloin tällöin suopeuttaa mielen kohtaamaan niinkin samankaltaisen kansan kuin suomalaiset – valkovenäläiset!

Minskissä voit syödä hyvin

Jos haluat kulinarisoitua edullisesti, niin Tsumia vastapäätä on Lido-ketjun ravintola – Lidossahan olet toki käynyt Riiassa ja Tallinnassa. Lidon on aikoinaan perustanut Gunars Kirsons -niminen latvialainen. Lidossa voit toimia buffetmaisesti, kasaten ruoat ja juomat tarjottimelle, ja hoippuen kassalle maksamaan latingin. Sitten mainitaan Nemiga-tavaratalo, jossa on taasen omanlaisensa tunnelma. Kahvila löytyy toki, ja etenkin talvella on tässä mieluinen paikka nauttia terästettyä teetä. Kesällä voi vetäistä mehun ja ehkä smuutinkin tai vastaavan.

Lähditkö Minskiin ilman vaatteita?

Etenkin vaateostoksille voi tulla tänne, mutta vaatteita kannattaa ostaa muistakin tavarataloista. Jos esimerkiksi sukkavarasto on reikiintynyt, niin otapa tuosta 10 paria sukkia, yhteishinta saattaa olla noin 10 euroa, ja sukat ovat laadukkaita ja hauskan näköisiä – eikä mitään liian paksua froteemössöä. Puhuttaessa nykyaikaisista tavarataloista, tulee mainita maanalainen Stolitsa-kauppakeskus. Tämä paikka on joko aivan ihgu, tai sitten ihan hirvee. Elikkäs, jos pidät perinteisistä paikoista, niin väistät mielelläsi Stolitsan, koska se muistuttaa liikaa Selloa tms. Stolitsan plussa on hieno ja perinteisen oloinen Bistro-ravintola, jossa nappaat edullisen lounaan runsaista vaihtoehdoista.

Upeita taidegallerioita kuvataiteen keräilijöille

Taulut voi kuljettaa Suomeen lentokoneessa

Gallerioista puhuttaessa tulee mainita heti alkuun Y-galleria. Siinäpä vasta mukava paikka! On viinibaari, on galleria, on kirjakauppa – muuta ei tarvita! Galleriassa on ollut esillä niin kiinnostavaa uutta valkovenäläistä maalaustaidetta, että eräs suomalainen hankki sieltä kaksi suurta taulua, erittäin kohtuuhinnalla. Kiinnostava episodi syntyi siitä, kun taulujen maastavientiin tuli hankkia lupa kulttuuriministeriöstä. Taulut valokuvattiin, niistä laadittiin pumaskat. Ja sitten dokumenttien kanssa 

ministeriöön! Ministeriössä katsoivat paperit, ja nyökyttelivät päätä, että laitetaanpas tuohon leimat ja allekirjoitukset – asia on sillä selvä! Taulut saa viedä maasta! Mutta mutta, mahtuvatko ne lentokoneeseen. Saisiko ne hyttiin eikä ruumaan? Taulut on hyvin pakattu, muttei mitenkään jykevästi. Taulut päätyivät ruumaan, ja tulivat ehjinä Helsinkiin, välissä oli vieläpä koneen vaihto Riiassa. Ja kukaan ei vilkaissutkaan hienoja kulttuuriministeriön myöntämiä lupia, joista ei edes tarvinnut maksaa mitään!

Urheiluhulluille riittää jääkiekkoa ja hyppyreitä

Pääset seuraamaan valkovenäläistä urheiluvalmennusta

Jos olet sport-fani, niin Minskissä ja Valko-Venäjällä olet tullut oikeaan paikkaan. Jääkiekko on virallisesti suosittua Valko-Venäjällä, ja kukapa ei olisi kuullut valkovenäläisistä naisampumahiihtäjistä. 

Jos haluat seurata urheilijoiden harjoittelua, kannattaa suunnata Minskin läheisyydessä olevaan Raubichiin, jossa on hyppyrimäkiä ja muuta asiaan kuuluvaa. Ainakin eräänä taannoisena kesänä hyppyrimäen huipulle saattoi kiivetä kesäkeleillä. Näkymät eri suuntiin olivat silmää ilahduttavat. Ylhäältä näkyi alhaalla loikkivia urheilijantaimia, jotka valmentajan ohjauksessa suorittivat ohjelmaansa. Minskistä löytyy todennäköisesti kaikki tarvittavat urheilumuodot, ja mikä estää menemästä harjoittamaan omaa lajiaan Minskiin!

Filosofiaa valkovenäläisen oluen säestyksellä

Pystybaari on seuran ykköspaikka

Jos haluat osallistua paikallisten ryhmittymien filosofisiin keskusteluihin, Minskin halvimman oluen säestyksellä, on valintasi legendaarinen Pystybaari. Löydät sen keskustan Mäkkärin ja metron risteysaseman välistä – tarkemmat koordinaatit voitte kysyä Suomi-Valko-Venäjä-Seuran päivystysnumerosta 044 341 3133. Suomi-Valko-Venjäjä-Seura on todennut Pystybaarin hyväksi  jo vuodesta 2001 lähtien, ja mikään ei ole muuttunut – paitsi olut on nykyisin paremman makuista, valitettavasti hinnatkin ovat nousseet, mutta suhteessa muiden paikkojen hintoihin on juoma täällä edelleen melkein ilmaista. Jos haluat Pystybaari-kokemuksellesi lisämausteen niin ajoita vierailusi Halloweeniin. No, onpas silloin kummallisen näköistä örkkiä liikkeellä jos jonkinlaista! Aivan uskomattomia puku- ja habitusviritelmiä. Tulevat tietysti myös Pystybaariin virkistäytymään. Pääasiallinen bongaus tapahtuu kadulla Mäkkärin seutuvilla. Mäkkäreitähän Minskissä on ainakin neljä, ja ehkä enemmänkin.

Finnair, Belavia ja AirBaltic vievät sinut Valko-Venäjälle

Bussillakin pääsee perille samoin junalla

Miten matkustaa Valko-Venäjälle? Helppoa kuin mikä! Ostat siis lentolipun, ja lennät suoralla lennolla Helsinki-Minsk (Finnair tai Belavia), tai sitten koneenvaihdolla Riian tai Vilnan kautta (AirBaltic). Jos haluat matkustaa maitse, menet ensin laivalla Helsingistä Tallinnaan, ja sieltä bussilla Riian ja Vilnan kautta Minskiin (esim. Lux Express). Junalla pääsee myös jollain tavoin. Kokeilemisen arvoinen voisi olla reitti Tallinna-Valga, ja kävellen Valkaan Latvian puolelle, ja sieltä Riikaan. Riiasta sitten yöjunalla Minskiin, Gomeliin asti menevällä junalla. On mahdollista, että nämä junat eivät ajankohtaisesti kuljekaan, tai on tullut uusia vaihtoehtoja, mutta asia selviää paikallisista ja sikäläisistä junaoperaattoreista tarkistamalla.

Valko-Venäjälle Venäjältä?

Jotkut haluavat mennä Valko-Venäjälle Venäjän kautta, jolloin yleinen kysymys on: pääseekö Venäjältä Valko-Venäjälle ilman viisumia? Vastaus: voi olla, mutta voi olla, ettei sitten pääse Valko-Venäjältä pois ilman viisumia. Eli ehdottomasti ei suositella kokeiltavaksi tällaista. Tulee olla aina kyseiseen maahan viisumi, ja sillä sipuli. Valko-Venäjän matkaan ei tarvita viisumia, jos maahan lentää Minskin kautta, ja palaa Minskin lentokentän kautta, ja on perillä korkeintaan viisi päivää. Päivät lasketaan kokonaisiksi, vaikka joku päivä jäisi vajaaksi. Eli jos tulopäivä on perjantai, niin poistua tulee viimeistään seuraavana tiistaina, riippumatta saapumis- ja poistumisajoista. Matkavinkkimme ja lisätietoa viisumiasioista.